Majlis Penutup Funfair Elektronik

Posted by: | Posted on: July 22, 2017

Sekolah Menengah Chung Hwa, B.S.B. telah diamanahkan untuk menjadi tuan rumah bagi acara ini yang melibatkan semua sekolah Cina di Negara Brunei Darussalam. Acara ini telah berakhir pada 14 Julai 2017. Pada akhir acara ini, tiga orang pemenang bagi setiap kategori telah diumumkan.

Matlamat “Run! Funfair Elektronik “yang dianjurkan oleh guru-guru Jabatan Bahasa Cina di Sekolah Menengah Chung Hwa adalah untuk membolehkan para peserta mendapatkan keseronokan dan pengetahuan semasa bermain permainan. Acara ini memberi motivasi kepada peserta untuk belajar Bahasa Cina.

Setiap sekolah menghantar enam orang pelajar sebagai wakil sekolah masing-masing untuk mengambil bahagian dalam acara ini. Mereka dibahagikan kepada lapan kumpulan. Sebelum perlawanan dimulakan, peserta dikehendaki menggunakan mana-mana peranti elektrik seperti Ipad atau telefon pintar untuk mengimbas kod QR. Kod mendedahkan peta harta karun yang membawa peserta ke stesen pertama permainan. Selepas mereka menyelesaikan permainan pertama, mereka terpaksa mengimbas kod sekali lagi untuk mengarahkan mereka ke stesen kedua.

Terdapat enam kumpulan kesemuanya dan setiap kumpulan terdiri daripada lapan peserta. Lapan pelajar dari sekolah yang berbeza dipilih secara rawak dan dibentuk menjadi satu kumpulan. Terdapat pemudah cara dalam setiap kumpulan. Matlamat untuk mempunyai kumpulan pelajar campuran adalah untuk menggalakkan pelajar bekerjasama sebagai satu pasukan untuk menyelesaikan tugas.

Selepas tiga jam permainan, tiga pasukan yang mendapat markah tertinggi muncul sebagai pemenang. Kumpulan ketiga telah memenangi tempat pertama, kumpulan pertama memenangi tempat kedua dan kumpulan kelima mendapat tempat ketiga.

   
   
 
   
Comments are Closed